In 2018 is het 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Deze oorlog was een van de bloedigste in de geschiedenis van Europa en ook in de Voorkempen heeft dit sporen nagelaten. Op 11 november worden elk jaar de slachtoffers en de wapenstilstand herdacht.
Veteraanbomen
Veteraanbomen zijn bomen ouder dan 100 jaar, daarenboven hebben ze beide wereldoorlogen en de daarbij horende bombardementen overleefd. Ze staan symbool voor het doorstaan van moeilijke tijden en continuïteit. Willen we deze oude bomen bewaren voor de toekomst, moet er streng op hun gezondheid worden toegezien. Via een boomtechnisch onderzoek en tomografiemeting kennen we de stabiliteit van de boom en kunnen we een boomverzorgingsplan opstellen. Een tomografie lijkt op een echografie en geeft een blik op de toestand van de binnenkant van de boom.
Oorlogsverhalen
In elk dorp maken talrijke verhalen en legendes deel uit van de collectieve herinnering over "de Grooten Oorlog". Talloze soldaten trokken naar het front, sommigen daarvan hebben vier jaar lang de ontberingen overleefd, andere soldaten waren een slechter lot beschoren en sneuvelden. Maar ook dichterbij huis beleefden de mensen deze oorlogsjaren op hun eigen manier. Beruchte smokkelaars, spionage en opeisingen drukten hun stempel op het dorpse leven voor de inwoners van de Voorkempen. De ingestuurde verhalen staan als voorbeeld voor de vele overlevenden van de wereldoorlog.
Oorlogsverhalen en veteraanbomen in de Voorkempen
In de Voorkempen werden op basis van een oproep 21 bijzondere bomen en evenveel verhalen geselecteerd.