Het agentschap voor Onroerend Erfgoed maakt een onderscheid tussen de inventaris, de vastgestelde inventaris en bescherming. Wanneer uw woning in de inventaris of vastgestelde inventaris is opgenomen, betekent dit niet dat het beschermd is. Staat jouw eigendom in de vastgestelde inventaris bouwkundig erfgoed? Dan heeft dit vier rechtsgevolgen waar je rekening mee moet houden. Deze kan je hier terugvinden.
Een overzichtskaart van al het beschermde erfgoed in Vlaanderen kan je vinden op geo.onroerenderfgoed.be
Staat je pand in de vastgestelde inventaris?
Dan geldt zoals bij elke andere renovatie of grondige verbouwing dat je vooraf een stedenbouwkundige vergunning bij je gemeente aanvraagt. Voor sloop heb je eveneens een vergunning nodig van je gemeente. Het lokale bestuur zal nagaan wat de aanwezige erfgoedwaarden zijn en wat de impact van de werkzaamheden op deze erfgoedwaarden zijn. Op basis van deze afweging neemt zij een beslissing.
Ja, voor jouw perceel binnen een beschermd landschap kan je premies krijgen.
Hieraan is een voorwaarde verbonden: er dient een beheersplan opgesteld te zijn voor het beschermde landschap. Van zodra het plan goedgekeurd is, kan je premies aanvragen voor onderhouds- en beheerwerken in het beschermd landschap.
Verbouwen kan als je de erfgoedwaarden respecteert. Dit wil zeggen dat je rekening houdt met de belangrijke erfgoedelementen in uw monument. Plan je een verbouwing? Dan is het slim om een afspraak te maken met de consulenten van het agentschap voor Onroerend Erfgoed. Zo kunnen zij samen met jou op voorhand de mogelijkheden bekijken. Wij brengen je graag in contact met de juiste consulent.